Filters
Treivas Architecture Buro
Y2022

Kremlyovskaya 11

Research

A project proposal of refurbishment of a building in Suzdal into a gallery and culture centre

There is an invisible building in Suzdal town — Kremlyovskaya street, 11. Tourists and locals pass it by every day but never pay attention. Sometimes the house even appears in the photos of the tourists, nevertheless, it somehow stays unseen on Suzdal’s most crowded street.

It hasn’t always been like that. Kremlyovskaya, 11 is a palimpsest of different styles and functions that the building had in the past. Built in the 19th century, it is the first example of civic architecture in Suzdal. It was considered an uptown alien but the time went on and it became as authentic as the Suzdal Kremlin. Due to its history, this once modern building is the best place to demonstrate a contemporary approach to living in the museum-town.

The mansion had been rebuilt many times. It also has changed a lot of functions — the building was occupied by state council, bank, library and communal flats. TThe outline of the 1802 original volume is the key to the comprehending of this space. 

 The observations of the appearance of many additional annexes proof the expedience of adaptive approach. Annexes become the organic part of the building and help to reorganize it to fit its new function. The very possibility of tracing different stages of building’s life has impacted the project: reflection of time, functions and shapes of Kremlyovskaya, 11 became the turning point of the offer, while the possibility of representation of these ephemeral processes — the building’s concept programme.

The concept offers a consecutive programme of building’s new life as a tourist center and art gallery. A tour desk, a laboratory of town’s history and a library dedicated to Suzdal’s history are located in the buildig’s ‘newer’ part. The art gallery is situated in original part of 1802. The history of art intertwines with the story of the building’s past and the changes it went through.

This volume defined by the caring restoration can already be considered a museum on its own: the concept proposes a minimal architectural intervention.

The concept also includes the proposal of adaptation of building’s terrirory to its new needs as well as program of outdoor activities.

The wall dividing two volumes — old and new — is the subject of our interpretation. It used to be a facade in the distant past, but now it separates original volume from the annexes.

The wall contains all the new functions — it hides the stairs, storage zones and service spaces.

Symbolic and functional border between two entities of the house is introduced in the project’s model as a proof of architecture’s ability to travel time and space.

Apart from architectureal proposal, the album includes the program of mansion’s life in this new function, analysys of its location in town as well as historical information about the street and its unknown architectural monument.



Project authors